Nemme tips til en bæredygtig garderobe

Tøjindustrien er en af de mest forurenende industrier i verden, og produktionen af tøj står for over 10 procent af verdens samlede udledning af CO2. Derfor er dit tøjskab et oplagt sted at starte, hvis du gerne vil gøre mere for miljøet og tage mere bæredygtige valg.

At blive mere klimavenlig og bæredygtig handler først og fremmest om at ændre sit mindset. Det er blevet normalt at købe nyt tøj hele tiden og til enhver lejlighed. Man kan ikke have den samme kjole på til flere store begivenheder i den samme vennekreds, og når man har brugt tøjet et par gange, er man færdig med at bruge det.

Derudover bestiller vi generelt meget tøj på nettet, og hvis man ikke lige får sendt det tøj tilbage, som man ikke kan passe eller har lyst til at bruge, bliver det bare liggende derhjemme. Der er derfor nogle nemme og oplagte måder, man kan optimere sit tøjforbrug på.

For at blive en mere klimabevidst tøjforbruger handler det først og fremmest om at købe mindre nyt tøj og ændre sin indstilling til tøj til at have større fokus på kvalitet end kvantitet.

Det kan man bl.a. gøre ved at opbygge en velovervejet og tidløs basisgarderobe af kvalitetstøj i naturlige og bæredygtige materialer. Det kan være en god idé at tænke ’less is more’ og tænke over hvilke stykker tøj, man altid ender med at bruge rigtig meget og så investere i disse i god kvalitet. Der findes også utallige bud på, hvad den perfekte basisgarderobe bør bestå af. Men det er dog altid vigtigt at forholde sig til sin egen stil og sine egne præferencer til tøj. Det giver ikke mening at købe to nederdele til sin basisgarderobe, hvis man aldrig går i nederdele.

En basisgarderobe tilpasset din personlige stil kan give et fundament af tøj, der gør det nemmere at vælge tøj og undgå tøjkriser. Hvis man reducerer mængden af tøj i tøjskabet og investerer i tøj i bedre materialer og bedre kvalitet, giver det også større motivation til at passe på tøjet og få det til at holde længere. Det indebærer også at reparere det, hvis det går i stykker.

Det kan være en god idé at sammensætte sin basisgarderobe af relativt afdæmpede og neutrale farver, der kan kombineres på kryds og tværs. Når basisgarderoben er på plads, kan man en gang imellem krydre den med mere trendbaserede og farverige stykker tøj.

Det er bedst at købe tøj i genbrug eller second hand – både til basisgarderoben, men især også til de mere trendbaserede stykker tøj. Det er bedst at undgå at købe tøj fra high street-kæder, der mange gange ikke sælger tøj i den bedste kvalitet. Forsøg så vidt muligt at købe tøj fra bæredygtige, lokale og/eller fair-trade-mærker. Det giver langt større garanti for en bæredygtig tankegang, proces og produktion af tøjet.

Vil du gerne i gang med at opbygge en bæredygtig basisgarderobe med lækkert tøj, der kan holde i lang tid? Så lån penge nu og forkæl dig selv med lækre, holdbare materialer og god pasform.